Лазерна хирургия за лечение на очни заболявания и хетерохромия

Очна лазерна хирургия за лечение на очни заболявания

Видовете очни лазери се използват в лазерната хирургия за лечение на очни заболявания. Не всички лазерни операции на очите са еднакви. В зависимост от съществуващото зрение на индивида, възрастта, начина на живот, формата на роговицата и редица други критерии, неговият лекар може да предпише някой от няколкото вида лазерни операции. Лазерите не се използват само за корекция на зрението. Освен това лазерите се използват за лечение на глаукома, нарушения на ретината, проблеми с очния канал, заболявания на макулата и т.н. Последните лазери с нова технология се използват за промяна на цвета на очите. Този нов 8G лазер има уникален характер за насочване само меланин клетки, което му дава да защити здравето на очите. За още лазерни хирургия за промяна на цвета на очите процедури следвайте ни.

\"laser

Какво точно представлява лазерната очна хирургия?

Лазерната очна хирургия е медицинско лечение, което може да излекува различни заболявания, увреждащи зрението. Лазерната очна хирургия не е за всеки. Хората със специфични медицински разстройства, избор на начин на живот или променливи на околната среда може да не са кандидати за операция. Лазерната очна хирургия, както всяка друга медицинска процедура, крие опасности. Те често са леки до умерено неудобни и ще изчезнат с подходящо лечение и време.

В повечето случаи лазерната очна хирургия включва хирург, който изрязва много тънко ламбо на повърхността на роговицата, повдига ламбото, и след това коригиране на окото с лазер, за да концентрира по подходящ начин светлинните вълни върху ретината.

Зрението се възстановява в рамките на два дни и всички допълнителни ефекти обикновено отнемат две до три седмици, за да се възстанови напълно. Индивидът трябва да се консултира с лекаря си преди да се подложи на операция. Трябва да се разберат видовете очни лазери, както и информация за проблемите. Както споменахме преди, различен метод е лазерна хирургия за промяна на цвета на очите за козметика за цвят на очите.

Какви са различните видове лазери за очи?

Не всички лазерните операции на очите са създадени равни. В зависимост от съществуващото зрение на индивида, възрастта, начина на живот, формата на роговицата и редица други критерии, неговият лекар може да предпише някой от няколкото вида лазерни операции. LASIK е най-разпространеният. Тъканта на роговицата се променя по време на операция, за да позволи на светлинните лъчи да достигнат до ретината. LASIK е предназначен за лечение на три от най-честите усложнения при лазерна очна хирургия: късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Хирургът по LASIK ще направи клапа на външния слой на ъгъла, за да осигури достъп до подлежащата тъкан. Това изисква умения, както и най-новите пробиви в технологията за цифрови изображения, което позволява на LASIK лекарите да изследват подробни снимки на роговицата, докато оперират. PRK или фоторефрактивна кератектомия е очна операция, при която се използват лазери за промяна на формата на роговицата. Предписва се при пациенти с лека до тежка миопия, далекогледство или астигматизъм. LASEK (лазерна епителна кератомилеза) е сравнима с PRK. Лекарят прави клапа и използва лазер за преструктуриране на роговицата. Клапата се ремонтира и оставя да заздравее, преди да бъде заменена с мека контактна леща.

LASIK ефективно замени автоматизираната ламеларна кератопластика (ALK) при лечението на хора с тежка миопия и известна степен на далекогледство. Вместо да използвате лазер, лекарят прави разрез, за ​​да преоформи и изправи долния слой на роговицата.

Рефракционната смяна на лещи или RLE е очна лазерна процедура, насочена към коригиране на катаракта

Лекарят прави малък разрез за отстраняване на естествената леща на окото, разположена на ръба на роговицата. Тази леща се заменя със синтетична леща, изработена от силикон или пластмаса. Това е известно още като процедура за „изваждане на прозрачна леща“ или „рефрактивна смяна на леща“. В допълнение към работата с катаракта, тя може също така да коригира екстремна далекогледство или късогледство и да помогне на пациенти с тънка роговица, сухи очи или други незначителни проблеми, свързани със зрението.

Други подобни процедури включват EpiLASIK (тънък слой от роговицата се отстранява и след това се заменя); смяна на пресбиопична леща (PRELEX), при която много твърда естествена леща се заменя с мултифокална, гъвкава леща, за да помогне на пациентите да се фокусират по-добре; и Intacs, известни също като интракорнеални пръстеновидни сегменти или ICR, са различни очни лазерни операции, при които два пластмасови пръстена във формата на полумесец се поставят на най-външния ръб на роговицата, позволявайки на светлинните лъчи да бъдат префокусирани върху ретината. При лечението на късогледство ICR е заменен предимно от лазерно базирани операции.

\"лазерна

Нека разгледаме и някои от състоянията, които причиняват загуба на зрение

Внезапната загуба на зрение е спешен медицински случай. Обикновено пациентът се обръща спешно към офталмологичните клиники с това оплакване на едното око. Лечението е насочено към причината; ако лечението се забави, загубата на зрение прогресира бързо и може да настъпи трайна загуба на зрението, а именно слепота. В ситуации на ниско кръвно налягане, причинено от продължително бездействие, дългосрочно излагане на цифрови екрани и преминаване от тъмна към светла среда, промяната от тъмна към светла среда може да доведе до внезапно замъгляване на зрението. Промените в кръвните стойности и рязкото влошено зрение, от друга страна, могат да възникнат като признак на някои неврологични заболявания.

Какво е внезапна загуба на зрение?

Внезапната загуба на зрение се определя като зрителна загуба, която настъпва в рамките на няколко секунди, минути или дни. Зрението може да стане замъглено, да избледнее напълно или да бъде нарушено от мигащи светлини или плаващи елементи в зрителното поле. Част от или цялото зрително поле може да бъде нарушено. Въпреки че внезапната загуба на зрение обикновено е безболезнена, тя може да бъде придружена от дискомфорт в очите, зачервяване и главоболие. Всяко бързо изместване на зрителното поле е потенциално опасно, дори ако засяга само част от полето или отшумява от само себе си.

Внезапната загуба на зрението е спешна медицинска помощ и всеки, който го изпита, трябва да потърси медицинска помощ веднага. Оценката включва очен преглед, както и неврологичен преглед за оценка на функцията на очите и мозъка. Като част от първия преглед могат да бъдат назначени кръвни изследвания и образни изследвания на мозъка. Прегледите и тестовете се извършват за търсене на конкретни очни заболявания, както и общи медицински заболявания, които могат да причинят загуба на зрението.

най-често срещаните причини за неочаквана загуба на зрението

Проблеми със зрението пътят от очите към мозъка може да причини загуба на зрение. Светлината навлиза в окото и се превръща в електрически импулси, които се обработват в мозъка по време на процеса на виждане. Светлината навлиза в окото през зеницата и се преобразува в електрически импулси от клетки в ретината, която се намира в задната част на окото. Оптичните нерви пренасят тези импулси от очите към мозъка. Тилните дялове на мозъка обработват визуална информация. Загуба на зрението може да настъпи във всяка точка по този зрителен път.

Каква е продължителността на временната загуба на зрение?

Временната загуба на зрение може да бъде причинена от съдови, неврологични (нервна система), или офталмологични (очни) заболявания. Микроемболите, предизвикани от заболяване на каротидната артерия, причиняват преходна загуба на зрението на едното око. Обикновено отнема 2–30 минути, за да завърши ремонта.

Как се открива загубата на зрението в окото?

Наличието на очно заболяване се показва от симптоми като нарушено зрение, остър дискомфорт в очите, главоболие, гадене и зачервяване и подуване на очите. Правилното наблюдение на симптомите е от решаващо значение за точната диагноза и терапия. Много неврологични заболявания могат да причинят зрителни проблеми. Сред тях са оптичен неврит (възпаление на очния нерв), запушване на съдове на зрителния нерв, тумори на очен нерв, тумори на хипофизната жлеза, цереброваскуларни оклузии и наследствени заболявания.

Как мога да възстановя зрението си?

Каквото и състояние да причинява загуба на зрение, то се справя ефективно с лекарства или операция. При наличие на катаракта например е необходимо хирургично лечение. За съжаление, не всички форми на загуба на зрение са лечими.

Каква е причината за слепотата?

  • Глаукома
  • високо кръвно налягане
  • Болест на жълтите петна
  • неочаквана артериална оклузия
  • Ендофталмит
  • катаракта,
  • възпаление на зрителния нерв,
  • тумори на очния нерв или ретината
  • Наранявания на очите с пълна дебелина

Какво точно е хетерохромия?

Появата на различни цветовете на очите в анатомията са известни като хетерохромия. Най-често се наблюдава в ириса, въпреки че може да се открие и по косата и кожата. Хетерохромията се причинява от излишък или недостиг на меланин (пигмент). Това може да бъде наследено или причинено от генетичен мозаизъм, химеризъм, болест или травма. Въпреки че тази разлика често се установява между хетерохрома, едното око засяга изцяло или частично (секторна хетерохромия), обикновено наследствено (поради мозаизъм или вродено) или се появява след това, с по-тъмен или по-отворен ирис или част от част. По-голямата част от случаите на хетерохромия са причинени от вродено заболяване или състояние или от физическо нараняване. След някои заболявания или травми цветът на окото може да се промени.

През последните години, за първи път в света, хетерохромия беше успешно лекувана от д-р Мустафа Мете с помощта на лазер.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top