Culoarea ochilor tăi poate arăta sănătatea corpului tău

Culoarea ochilor tăi poate arăta sănătatea corpului tău

Ochii tăi pot fi nu numai o fereastră către suflet, ci și către sănătatea ta generală. Unele boli, inclusiv cancerul de piele și ochi, pot avea mai multe șanse să lovească persoanele de o anumită culoare a ochilor. Chiar dacă adevăratele schimbările de culoare a ochilor sunt neobișnuite, ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale grave. „O afecțiune nedescoperită, un nou medicament sau chiar o traumă poate oferi aspectul unei schimbări în culoarea ochilor, o altă întrebare este „Există o posibilitate de schimbare a sănătății corpului tău după lumineyes chirurgie de schimbare a culorii ochilor\”, care a devenit foarte populară astăzi?

Care culoare a ochilor este cea mai sănătoasă?

Ochii căprui sunt singurii cele care par a fi favorabile din punct de vedere al supraviețuirii, în comparație cu celelalte nuanțe ale ochilor. Irisurile mai închise au fost legate de o varietate de avantaje pentru sănătate, cum ar fi: un pericol mai scăzut de degenerescență maculară. protecție împotriva melanomului. Există dovezi că pot oferiți, de asemenea, informații importante despre sănătatea dvs.: oricine este capabil să-și identifice corect culoarea ochilor ar trebui să poată evalua aproximativ dacă prezintă sau nu un risc semnificativ mai mare de îmbolnăvire, având în vedere că anumite culori ale ochilor sunt legate de anumite tulburări de sănătate.

Probabilitatea ca o persoană să contracteze un anumit boala este, desigur, influențată de o mare varietate de alte variabile, cum ar fi creșterea lor și structura genetică. Este de la sine înțeles că aveți nevoie de ochiul pregătit al unui oftalmolog pentru a vedea steagurile roșii care contează cel mai mult. Dar dacă sunteți curios despre potențialele implicații asupra sănătății numai ale culorii ochilor

\"schimbați

Sănătatea generală a unei persoane poate fi măsurată analizând culoarea ochilor.

Dacă schimbă-ți culoarea ochilor, îți schimbă starea de sănătate? Riscul dumneavoastră de a dezvolta cancer sau afecțiuni oculare poate fi indicat de culoarea ochilor. Până acum, studiile au arătat următoarele:

S-a demonstrat că mai multe persoane cu ochi mai deschise au melanom malign. Pe baza datelor de la peste 35.000 de bărbați, un studiu publicat în revista Cancer Cauze and Control în 2021 a descoperit că cei cu ochi alun, verzi sau albaștri aveau cu până la 24% mai multe șanse de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase și cu până la 17% mai multe șanse de a dezvolta carcinom bazocelular decât cei cu ochi întunecați.

Potrivit Davinder Grover, M.D., un oftalmolog din Dallas și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, persoanele cu mai puțin pigment în ochi tind, de asemenea, să aibă mai puțin pigment în piele, ceea ce crește riscul de cancer de piele (AAO). Alții au găsit rezultate similare, indicând faptul că persoanele cu iris albastru sau verde au mai multe șanse de a dobândi melanom ocular decât cele cu iris maro sau negru.

Cataractele sunt mai frecvente la cei cu ochi întunecați.

Cataractele, o tulburare a vederii care apare adesea odată cu vârsta, sunt adesea caracterizate printr-o ceață care apare peste pupila ochiului. În plus, cei cu ochi mai întunecați sunt mai vulnerabili: Cataracta este mai frecventă la cei cu ochi întunecați, potrivit unei cercetări publicate în American Journal of Ophthalmology în 2000. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care cineva le poate face pentru a evita cataracta este să poarte ochelari de soare. ori de câte ori ies afară în lumina directă a soarelui.

Oamenii cu ochi albaștri au un risc mai mic de a dezvolta vitiligo. Afecțiunea autoimună vitiligo, care duce la pierderea pigmentului pielii în plasturi, este mai puțin răspândită în rândul persoanelor cu albastru. ochi, conform unei revizuiri a literaturii publicate în Nature în 2012. Deși distribuția medie caucaziană a culorii ochilor este de 52% albastru, 22% verde sau alun și 27% maro, 27% dintre cei aproximativ 3.000 de pacienți cu vitiligo studiați aveau albastru. ochi, 30% aveau ochi verzi sau alune, iar 43% ochi căprui.

Oamenii cu ochi albaștri au un risc mai mare de a dezvolta melanom.

„Melanomul și vitiligo apar ca și cum ar fi „Sunt contrarii”, explică Spritz dintr-o perspectivă genetică. Pentru a crește riscul de melanom, „aceleași variabile pe care le-am observat ca protectoare pentru vitiligo”. Motivele pentru aceasta includ ipoteza că vitiligo este o tulburare autoimună în care propriul sistem imunitar al organismului atacă și dăunează țesutului sănătos. Persoanele cu ochi căprui pot fi mai predispuse la vitiligo din cauza unui răspuns imunitar hiperactiv care protejează și împotriva melanomului, adaugă el. Genele protectoare împotriva vitiligo și melanom pot fi legate, deși natura acestei conexiuni nu este încă înțeleasă.

Oamenii cu ochi întunecați pot fi mai susceptibili la efectele băuturii.

Potrivit. conform cercetărilor publicate în revista Personality and Individual Differences în 2001, cei cu ochi negri sau căprui pot bea mai rar decât cei cu ochi albaștri sau verzi.

Atât condamnatele, cât și populația generală de prizonieri cu ochi strălucitori. s-a demonstrat că au rate mai mari de abuz de alcool, conform studiului. Ei au speculat că persoanele cu ochi întunecați ar putea fi mai susceptibile la efectele alcoolului și ale altor droguri, ceea ce ar putea explica de ce au nevoie de doze mai mici pentru a avea aceleași efecte ca și persoanele cu ochi mai deschisi.

ar putea exista un corelația dintre a avea ochi strălucitori și dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă.

Degenerescenta maculară legată de vârstă (AMD) este o cauză principală a pierderii vederii la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. AMD afectează vederea centrală încețoșată prin leziuni. macula, o zonă mică a retinei. Poate începe ca neclaritate și apoi se poate dezvolta în zone goale. Pe lângă fumat și antecedentele familiale ale bolii, a avea ochi de culoare deschisă poate crește și riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD), conform rezultatelor câtorva studii mici. Cele mai multe dintre aceste investigații au fost totuși la scară oarecum mică, ceea ce a determinat unii să se îndoiască de validitatea rezultatelor. Bishop adaugă că caucazienii sunt mai predispuși să facă AMD, deoarece tind să aibă ochii palizi, dar ea nu cunoaște niciun studiu care să stabilească o relație directă între cei doi.

Posibilele implicații asupra sănătății ale variației culorii ochilor

Grover subliniază necesitatea de a consulta un oftalmolog dacă întâmpinați orice schimbări ale culorii ochilor.

Poate fi un indicator atât al problemelor minore, cât și al problemelor majore de sănătate. Acest grup este format din următoarele:

1. Un inel albastru sau alb care apare pe cornee și îți estompează vederea.

Acumularea de lipide sau grăsime în ochi duce la arcus seniliză. Este obișnuit în rândul persoanelor în vârstă și face rareori daune, după cum a explicat Grover. Cu toate acestea, poate face ca culoarea ochilor să pară dezactivată. De exemplu, Grover își amintește pacienții care veneau la bunici, îngrijorați că ochii lor căprui devin albaștri. Cu toate acestea, este important să informați atât medicul oftalmolog, cât și medicul primar dacă dezvoltați acest inel, deoarece poate fi un indicator al colesterolului excesiv.

2. Pierderea pigmentării

Unele boli, spune Grover, ar putea face ca ochii tăi să-și piardă treptat culoarea.

Glaucomul pigmentar, în care pigmentul irisului se uzează și provoacă creșterea presiunii intraoculare, este un exemplu. Acest lucru poate apărea și în urma operației de cataractă: „dacă o lentilă este implantată într-o locație incorectă, s-ar putea ca pigmentul să fie descărcat în ochi”, spune Grover. Este esențial să consultați un oftalmolog dacă aveți simptome precum halouri sau tulburări de vedere, deoarece ambele afecțiuni sunt vindecabile.

3. Pistrui pe iris

Grover susține că leziunile UV ale ochilor pot provoca pistrui similar cu cel care apare pe piele. Este posibil să observați o schimbare a culorii ochilor din cauza acestor mici pete maro de pe iris. Inocent, dar un oftalmolog ar trebui să arunce o privire. Nevii irisului sunt asemănătoare alunițelor în aspect, deoarece sunt excrescențe întunecate pe ochi și sunt generate de aceleași celule pigmentare, numite melanocite. Chiar dacă majoritatea sunt în siguranță, acestea cresc șansele de a face cancer la ochi.

4. Culoarea roșului din ecranul transparent al ochiului

Uveita este o inflamație a tractului uveal al ochiului. Bolile infecțioase precum zona zoster și tulburările autoimune precum artrita reumatoidă și lupusul sunt, de asemenea, potențiali declanșatori. Potrivit lui Grover, în cele mai multe cazuri, singurul efect vizibil este o înroșire a conjunctivei (membrana transparentă care căptușește pleoapele). Dar dacă inflamația face ca irisul să se atașeze de cristalin, este posibil să observați o schimbare și în culoarea ochilor. Uveita este o afecțiune potențial orbitoare, așa că dacă aveți roșeață bruscă sau o schimbare a culorii ochilor, împreună cu sensibilitate la lumină, vedere încețoșată și/sau prezența „plutitorilor”, trebuie să consultați imediat un oftalmolog.

5. Ochi negri

O schimbare a culorii ochilor se poate întâmpla după o lovitură în ochi dacă irisul este deteriorat și se pierde țesut. „Dacă afectarea este suficient de gravă, pupila poate rămâne dilatată”, explică Silverstone. „Acest lucru poate face ca ochiul să pară negru”. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vizitați imediat un medic pentru tratament și pentru a exclude alte afecțiuni periculoase care ar putea provoca dilatarea pupilelor, cum ar fi leziuni ale creierului sau accident vascular cerebral.

6. Variația mărimii pupilei ca sursă a culorii ochilor variate

Această tulburare afectează foarte rar ambii ochi, dar în schimb afectează mai ales un ochi și țesutul din jur. Cauzele comune includ leziuni ale creierului, tumori și leziuni ale măduvei spinării. Mărimea neuniformă a pupilei este un simptom și poate da impresia de a avea ochi de diferite culori, așa cum este descris de Grover.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top