Цветът на очите ви може да покаже здравето на тялото ви

Цветът на очите ви може да покаже здравето на тялото ви

Очите ви може да са не само прозорец към душата ви, но и към цялостното ви здраве. Някои заболявания, включително рак на кожата и очите, е по-вероятно да засегнат хора с определен цвят на очите. Въпреки че истинските промени в цвета на очите са необичайни, може да са признак на сериозно медицинско състояние. „Неоткрито състояние, ново лекарство или дори травма може да доведе до появата на промяна в цвета на очите, друг въпрос е „Има ли възможност за промяна в здравето на тялото ви след lumineyes хирургия за промяна на цвета на очите\”, която стана много популярна днес?

Кой цвят на очите е най-здравословен?

Кафявите очи са единствените, които изглеждат благоприятни от гледна точка на оцеляването в сравнение с другите нюанси на очите. По-тъмните ириси се свързват с различни ползи за здравето, като например: по-малък риск от дегенерация на макулата. защита срещу меланома. има доказателства, че те също могат да предоставят важна информация за вашето здраве: Всеки, който е в състояние да идентифицира правилно собствения си цвят на очите, трябва да може грубо да прецени дали е изложен на значително по-висок риск от заболяване или не, като се има предвид, че определени цветове на очите са свързани със специфични здравословни проблеми.

Вероятността човек да се разболее от конкретно заболяване, разбира се, се влияе от голямо разнообразие от други променливи, като тяхното възпитание и генетичен състав. От само себе си се разбира, че имате нужда от обученото око на офталмолог, за да видите червените знамена, които са най-важни. Но ако сте любопитни за потенциалните последици за здравето само от цвета на очите

\"промяна

Цялостното здравословно състояние на човек може да се прецени, като се погледне цвета на очите му.

Ако промените цвета на очите си, променя ли здравословното ви състояние? Вашият риск от развитие на рак или очно заболяване надолу по пътя може да бъде показан от цвета на очите ви. Досега проучванията показват следното: Доказано е, че повече хора с по-светъл цвят на очите имат злокачествен меланом. Въз основа на данни от повече от 35 000 мъже, проучване, публикувано в списание Причини за рак и контрол през 2021 г., установи, че тези с лешникови, зелени или сини очи са до 24 процента по-вероятно да развият плоскоклетъчен карцином и до 17 процента по-вероятно да развият базалноклетъчен карцином, отколкото тези с тъмни очи.

Според д-р Дейвиндър Гроувър, офталмолог от Далас и говорител на Американската академия по офталмология, хората с по-малко пигмент в очите също са склонни да имат по-малко пигмент в кожата си, което увеличава риска от рак на кожата (AAO). Други са открили подобни резултати, което показва, че хората със сини или зелени ириси са по-склонни да придобият очен меланом, отколкото тези с кафяви или черни ириси.

Катарактата е по-честа при хора с тъмни очи.

Катаракта, замъгляване на зрението, което често идва с възрастта, често се характеризира с мъгла, която се появява през зеницата на окото. Освен това хората с по-тъмни очи са по-уязвими: Катарактата е по-честа при тези с тъмни очи, според изследване, публикувано в American Journal of Ophthalmology през 2000 г. Едно от най-важните неща, които човек може да направи, за да избегне катаракта, е да носи слънчеви очила когато излизат навън на пряка слънчева светлина. Синеоките хора имат по-малък риск от развитие на витилиго.

Автоимунното състояние витилиго, което води до загуба на кожен пигмент на петна, е по-малко разпространено сред хората със сини очи, според преглед на литературата, публикуван в Nature през 2012 г. Въпреки че средното кавказко разпределение на цвета на очите е 52% сини, 22% зелени или лешникови и 27% кафяви, 27% от приблизително 3000 изследвани пациенти с витилиго са имали сини очи, 30% са имали зелени или лешникови очи и 43% са имали кафяви очи.

Синеоките хора имат по-висок риск от развитие на меланом.

„Меланомът и витилигото изглеждат като противоположности“, обяснява Spritz от генетична гледна точка. За да се повиши рискът от меланом, \”същите променливи, които наблюдавахме като защитни за витилиго.\” Причините за това включват хипотезата, че витилигото е автоимунно заболяване, при което собствената имунна система на тялото атакува и уврежда здравата тъкан. Хората с кафяви очи може да са по-податливи на витилиго поради свръхактивен имунен отговор, който също предпазва от меланом, добавя той. Защитните гени срещу витилиго и меланома може да са свързани, въпреки че природата на тази връзка все още не е разбрана.

Хората с тъмни очи може да са по-податливи на ефектите от пиенето.

Според изследване, публикувано в списание Личност и индивидуални различия през 2001 г., хората с черни или кафяви очи могат да пият по-рядко от тези със сини или зелени очи. Както жените затворници, така и общата популация от затворници със светли очи са показали по-високи нива на злоупотреба с алкохол, според проучването. Те предположиха, че хората с тъмни очи могат да бъдат по-податливи на ефектите на алкохола и други наркотици, което може да обясни защо се нуждаят от по-ниски дози, за да имат същите ефекти като хората със светли очи.

възможно е да има връзка между светлите очи и развитието на свързана с възрастта макулна дегенерация.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е водеща причина за загуба на зрение при хора над 50-годишна възраст. AMD засяга замъгленото централно зрение, като уврежда макулата, малка област от ретината. Може да започне като мътност и след това да се развие в празни области. В допълнение към тютюнопушенето и фамилната анамнеза за заболяването, наличието на светли очи може също да увеличи риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), според резултатите от няколко малки проучвания. Повечето от тези изследвания обаче са били в малък мащаб, което кара някои да се съмняват в валидността на резултатите. Бишъп добавя, че кавказците са по-склонни да получат AMD, тъй като са склонни да имат бледи очи, но тя не знае за никакви проучвания, които установяват пряка връзка между двете.

Възможните последици за здравето от различния цвят на очите

Гроувър подчертава необходимостта от посещение на очен лекар, ако имате някакви промени в цвета на очите . Може да е индикатор както за дребни, така и за сериозни здравословни проблеми. Тази група се състои от следното:

1. Син или бял пръстен, който се появява на роговицата и замъглява зрението ви.

Натрупването на липиди или мазнини в окото води до аркус сенилиза. Това е често срещано сред възрастните хора и рядко причинява някакви щети, както обяснява Гроувър. Това обаче може да доведе до това, че цветът на очите ви изглежда променен. Като пример Гроувър си спомня пациенти, идващи при техните баби и дядовци, притеснени, че кафявите им очи стават сини. Въпреки това е важно да информирате както вашия очен лекар, така и лекаря по първична медицинска помощ, ако развиете този пръстен, тъй като той може да е индикатор за прекомерен холестерол.

2-Загуба на пигментация

Някои заболявания, казва Гроувър, може да накарат очите ви постепенно да загубят цвета си. Пигментната глаукома, при която пигментът на ириса се износва и причинява повишено вътреочно налягане, е един пример. Това може да се случи и след операция на катаракта: \”ако лещата е имплантирана на неправилно място, това може да доведе до отделяне на пигмент в окото\”, казва Гроувър. Изключително важно е да посетите офталмолог, ако имате симптоми като ореоли или нарушено зрение, тъй като и двете състояния са лечими.

3) Лунички по ириса

Гроувър твърди, че UV увреждането на очите може да причини лунички, подобни на тези, които се появяват по кожата. Може да забележите промяна в цвета на очите си поради тези малки кафяви петна по ириса. Невинен, но все пак очен лекар трябва да погледне. Невусите на ириса са подобни на бенките на външен вид, тъй като те са тъмни израстъци на окото и се генерират от същите пигментни клетки, наречени меланоцити. Въпреки че повечето са безопасни, те увеличават шанса за получаване на рак на окото.

4. Цветът на червеното в прозрачния щит за очи

Увеитът е възпаление на увеалния тракт на окото. Инфекциозни заболявания като херпес зостер и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус също са потенциални задействания. Според Гроувър в повечето случаи единственият забележим ефект е зачервяване на конюнктивата (прозрачната мембрана, която покрива клепачите). Но ако възпалението причини ириса ви да се прикрепи към лещата ви, може да забележите промяна и в цвета на очите си. Увеитът е потенциално ослепително състояние, така че ако имате внезапно зачервяване или промяна в цвета на очите, заедно с чувствителност към светлина, замъглено зрение и/или наличието на \”плаващи\”, трябва незабавно да се консултирате с очен лекар.

5а. Черни очи

промяна в цвета на очите може да настъпи след удар в окото ако ирисът е повреден и тъканта е загубена. „Ако увреждането е достатъчно сериозно, зеницата може да остане разширена“, обяснява Силвърстоун. „Това може да накара окото да изглежда черно.“ Ако това се случи, трябва незабавно да посетите лекар за лечение и да изключите други опасни състояния, които могат да причинят разширени зеници, като мозъчно увреждане или инсулт.

6. Вариацията в размера на зеницата като източник на различен цвят на очите

Изключително рядко това заболяване засяга и двете очи, но вместо това засяга най-вече едното око и заобикалящата го тъкан. Честите причини включват увреждане на мозъка, тумори и наранявания на гръбначния мозък. Неравномерният размер на зениците е един от симптомите и може да създаде впечатлението, че има различни цветове на очите, както е описано от Grover.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top