Din øjenfarve kan vise din krops sundhed

Din øjenfarve kan vise din krops sundhed

Dine øjne kan ikke kun være et vindue ind i din sjæl, men også til dit generelle helbred. Nogle sygdomme, herunder hud- og øjenkræft, kan være mere tilbøjelige til at ramme mennesker med en bestemt øjenfarve. Selvom ægte øjenfarveændringer er ualmindelige, de kan være et tegn på en alvorlig medicinsk tilstand. \”En uopdaget tilstand, et nyt lægemiddel eller endda traumer kan give udseendet af en ændring i øjenfarve, et andet spørgsmål er \”Er der mulighed for en ændring i din krops sundhed efter lumineyes øjenfarveskifteoperation\”, som er blevet meget populær i dag?

Hvilken øjenfarve er den sundeste at have?

Brune øjne er de eneste dem, der ser ud til at være gunstige ud fra et overlevelsessynspunkt sammenlignet med de andre øjenfarver. Mørkere iris har været relateret til en række sundhedsmæssige fordele, såsom: en lavere risiko for makuladegeneration. beskyttelse mod melanom. der er bevis for, at de kan give også vigtige oplysninger om dit helbred: Enhver, der er i stand til korrekt at identificere deres egen øjenfarve, bør være i stand til groft at måle, om de har en væsentlig højere risiko for sygdom eller ej, da bestemte øjenfarver er relateret til specifikke helbredssygdomme.

Sandsynligheden for, at en person pådrager sig en bestemt sygdom er naturligvis påvirket af en lang række andre variabler, såsom deres opvækst og genetiske sammensætning. Det siger sig selv, at du har brug for det trænede øje fra en øjenlæge for at se de røde flag, der betyder mest. Men hvis du er nysgerrig efter de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser af øjenfarve alene

\"skift

En persons generelle helbred kan måles ved at se på deres øjenfarve.

Hvis du ændre din øjenfarve, ændrer det din sundhedstilstand? Din risiko for at udvikle kræft eller øjensygdom hen ad vejen kan angives af dine øjnes farve. Indtil videre har undersøgelser vist følgende:

Flere mennesker med lysere øjenfarve har vist sig at have malignt melanom.Baseret på data fra mere end 35.000 mænd er en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cancer Årsager og kontrol i 2021 fandt ud af, at personer med hassel, grønne eller blå øjne var op til 24 procent mere tilbøjelige til at udvikle planocellulært karcinom og op til 17 procent mere tilbøjelige til at udvikle basalcellekarcinom end dem med mørke øjne.

Ifølge Davinder Grover, M.D., en øjenlæge fra Dallas og talsmand for American Academy of Ophthalmology, har mennesker med mindre pigment i deres øjne også en tendens til at have mindre pigment i deres hud, hvilket øger risikoen for hudkræft (AAO). Andre har fundet lignende resultater, hvilket indikerer, at personer med blå eller grønne iris er mere tilbøjelige til at få okulært melanom end dem med brune eller sorte iris.

Grå stær er mere almindelig hos dem med mørke øjne.

Grå stær, en uklarhed af synet, der ofte kommer med alderen, er ofte kendetegnet ved en tåge, der vises på tværs af øjets pupil. Derudover er dem med mørkere øjne mere sårbare: Grå stær er mere almindelig hos dem med mørke øjne, ifølge en forskning offentliggjort i American Journal of Ophthalmology i 2000. En af de vigtigste ting, nogen kan gøre for at undgå grå stær, er at bære solbriller når de går udenfor i direkte sollys.

Blåøjede mennesker har en lavere risiko for at udvikle vitiligo. Den autoimmune tilstand vitiligo, som resulterer i tab af hudpigment i pletter, er mindre udbredt blandt personer med blå øjne, ifølge en gennemgang af litteraturen offentliggjort i Nature i 2012. Selvom den gennemsnitlige kaukasiske fordeling af øjenfarve er 52 % blå, 22 % grøn eller nøddebrun og 27 % brun, havde 27 % af de omkring 3.000 undersøgte vitiligopatienter blå øjne, 30 % havde grønne eller nøddebrune øjne, og 43 % havde brune øjne.

Blåøjede mennesker har en højere risiko for at udvikle melanom.

\”Melanom og vitiligo ser ud som om de \’re modsætninger\’, forklarer Spritz fra et genetisk perspektiv. For at øge risikoen for melanom, \”de samme variabler, vi observerede som beskyttende for vitiligo.\” Årsager til dette inkluderer hypotesen om, at vitiligo er en autoimmun lidelse, hvor kroppens eget immunsystem angriber og beskadiger sundt væv. Brunøjede personer kan være mere tilbøjelige til vitiligo på grund af et overaktivt immunrespons, der også beskytter mod melanom, tilføjer han. Beskyttende gener mod vitiligo og melanom kan være beslægtede, selvom karakteren af ​​denne sammenhæng endnu ikke er forstået.

Mørkeøjede mennesker kan være mere modtagelige for virkningerne af at drikke.

Ifølge til forskning offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences i 2001, drikker dem med sorte eller brune øjne måske sjældnere end dem med blå eller grønne øjne.

Både kvindelige straffedømte og den generelle befolkning af fanger med lyse øjne viste sig at have større forekomst af alkoholmisbrug, ifølge undersøgelsen. De spekulerede i, at mennesker med mørke øjne kunne være mere modtagelige for virkningerne af alkohol og andre stoffer, hvilket kan forklare, hvorfor de har brug for lavere doser for at have de samme virkninger som lysere øjne.

der kan være en sammenhæng mellem at have lyse øjne og udvikling af aldersrelateret makuladegeneration.

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en førende årsag til synstab hos personer over 50 år. AMD påvirker sløret centralt syn ved at skade makula, et lille område af nethinden. Det kan starte som uklarhed og derefter udvikle sig til tomme områder. Ud over rygning og en familiehistorie af sygdommen, kan det at have lyse øjne også øge din risiko for aldersrelateret makuladegeneration (AMD), ifølge resultaterne af et par små undersøgelser. De fleste af disse undersøgelser har været i en lidt lille skala, men det har fået nogle til at tvivle på resultaternes validitet. Bishop tilføjer, at kaukasiere er mere tilbøjelige til at få AMD, da de har tendens til at have blege øjne, men hun er uvidende om nogen undersøgelser, der etablerer et direkte forhold mellem de to.

De mulige sundhedsmæssige konsekvenser af varierende øjenfarve

Grover understreger behovet for at se en øjenlæge, hvis du oplever nogen ændringer i øjenfarve.

Det kan være en indikator for både mindre og større helbredsproblemer. Denne gruppe består af følgende:

1. En blå eller hvid ring, der vises på hornhinden og slører dit syn.

Ophobning af lipider, eller fedt, i øjet fører til arcus senilisis. Det er almindeligt blandt ældre og gør sjældent nogen skade, som forklaret af Grover. Det kan dog få din øjenfarve til at se ud til at være slukket. Som et eksempel husker Grover, at patienter kom til deres bedsteforældre, bekymrede over, at deres brune øjne var ved at blive blå. Det er dog vigtigt at informere både din øjenlæge og din primære læge, hvis du udvikler denne ring, da det kan være en indikator for for højt kolesteroltal.

2-tab af pigmentering

Nogle sygdomme, siger Grover, kan få dine øjne til gradvist at miste deres farve.

Pigmentært grøn stær, hvor irisens pigment slides væk og forårsager øget intraokulært tryk, er et eksempel. Dette kan også forekomme efter kataraktoperation: \”hvis en linse implanteres på det forkerte sted, kan det forårsage, at pigment udledes i øjet,\” siger Grover. Det er afgørende at se en øjenlæge, hvis du har symptomer som halo eller nedsat syn, da begge tilstande kan helbredes.

3) Fregner på iris

Grover hævder, at UV-skader på øjnene kan forårsage fregner, der ligner dem, der opstår på huden. Du kan bemærke en ændring i farven på dine øjne på grund af disse små brune pletter på din iris. Uskyldig, men en øjenlæge burde stadig tage et kig. Iris nevi ligner muldvarpe i udseende, da de er mørke vækster på øjet og genereres af de samme pigmentceller, kaldet melanocytter. Selvom de fleste er sikre, øger de ens chance for at få øjenkræft.

4. Farven på det røde i det gennemsigtige øjenskjold

Uveitis er betændelse i øjets uvealkanal. Infektionssygdomme som helvedesild og autoimmune lidelser som leddegigt og lupus er også potentielle udløsere. Ifølge Grover er den eneste mærkbare effekt i de fleste tilfælde en rødme af bindehinden (den gennemsigtige membran, der beklæder øjenlågene). Men hvis betændelsen får din iris til at fæstne sig til din linse, kan du også bemærke en ændring i din øjenfarve. Uveitis er en potentielt blændende tilstand, så hvis du har pludselig rødme eller en ændring i øjenfarve sammen med lysfølsomhed, sløret syn og/eller tilstedeværelsen af ​​\”flydere\”, bør du straks kontakte en øjenlæge.</p >

5a. Sorte øjne

En ændring i øjenfarve kan ske efter et slag i øjet, hvis iris er beskadiget, og væv er tabt. \”Hvis skaden er alvorlig nok, kan pupillen forblive udvidet,\” forklarer Silverstone. \”Dette kan få øjet til at virke sort.\” Hvis dette sker, bør du straks besøge en læge for at få behandling og for at udelukke andre farlige tilstande, der kan forårsage udvidede pupiller, såsom hjerneskade eller slagtilfælde.

6. Variation i pupilstørrelse som en kilde til varierende øjenfarve

Ekstremt sjældent påvirker denne lidelse begge øjne, men i stedet påvirker den for det meste det ene øje og dets omgivende væv. Almindelige årsager omfatter hjerneskade, tumorer og rygmarvsskader. Ujævn pupilstørrelse er et symptom, og det kan give indtryk af at have forskellige farvede øjne, som beskrevet af Grover.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top