Το χρώμα των ματιών σας μπορεί να δείξει την υγεία του σώματός σας

Το χρώμα των ματιών σας μπορεί να δείξει την υγεία του σώματός σας

Τα μάτια σας μπορεί όχι μόνο να είναι ένα παράθυρο στην ψυχή σας, αλλά και στη γενική υγεία σας. Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος και των ματιών, μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσβάλλουν άτομα με συγκεκριμένο χρώμα ματιών. Παρόλο που οι αληθινές αλλαγές στο χρώμα των ματιών είναι ασυνήθιστες, μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. \”Μια κατάσταση που δεν έχει ανακαλυφθεί, ένα νέο φάρμακο ή ακόμα και ένα τραύμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας αλλαγής στο χρώμα των ματιών, μια άλλη ερώτηση είναι \”Υπάρχει πιθανότητα αλλαγής στην υγεία του σώματός σας μετά από lumineyes επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών\”, που έχει γίνει πολύ δημοφιλής σήμερα;

Ποιο χρώμα ματιών είναι το πιο υγιεινό;

Τα καστανά μάτια είναι τα μόνα που φαίνεται να είναι ευνοϊκά από άποψη επιβίωσης, σε σύγκριση με τις άλλες αποχρώσεις των ματιών. Οι πιο σκούρες ίριδες έχουν συσχετιστεί με μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως: χαμηλότερος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. προστασία από το μελάνωμα. υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας: Όποιος μπορεί να προσδιορίσει σωστά το χρώμα των ματιών του θα πρέπει να είναι σε θέση να μετρήσει χονδρικά εάν διατρέχει σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας ή όχι, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα χρώματα ματιών είναι σχετίζονται με συγκεκριμένες διαταραχές υγείας.

Η πιθανότητα ενός ατόμου να προσβληθεί από μια συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζεται, φυσικά, από μια μεγάλη ποικιλία άλλων μεταβλητών, όπως η ανατροφή και η γενετική του σύνθεση. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεστε το εκπαιδευμένο μάτι ενός οφθαλμίατρου για να δείτε τις κόκκινες σημαίες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Αλλά αν είστε περίεργοι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μόνο του χρώματος των ματιών

\"αλλάξτε

Η συνολική υγεία ενός ατόμου μπορεί να μετρηθεί κοιτάζοντας το χρώμα των ματιών του.

Εάν αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας αλλάζει την κατάσταση της υγείας σας; Ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο ή οφθαλμική ασθένεια στο δρόμο μπορεί να υποδεικνύεται από το χρώμα των ματιών σας. Μέχρι στιγμής, μελέτες έχουν δείξει τα εξής: Περισσότεροι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο χρώμα ματιών έχουν αποδειχθεί ότι έχουν κακοήθη μελάνωμα. Με βάση δεδομένα από περισσότερους από 35.000 άνδρες, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αιτίες και έλεγχος του καρκίνου το 2021
διαπίστωσε ότι όσοι είχαν φουντουκιά, πράσινα ή μπλε μάτια ήταν έως και 24 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και έως και 17 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα από εκείνους με σκούρα μάτια.

Σύμφωνα με τον Davinder Grover, M.D., οφθαλμίατρο του Ντάλας και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, τα άτομα με λιγότερη χρωστική ουσία στα μάτια τους τείνουν επίσης να έχουν λιγότερη χρωστική ουσία στο δέρμα τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος (AAO). Άλλοι έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα με μπλε ή πράσινες ίριδες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν οφθαλμικό μελάνωμα από εκείνα με καφέ ή μαύρες ίριδες.

Ο καταρράκτης είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα με σκούρα μάτια.

Ο καταρράκτης, μια θόλωση της όρασης που συχνά έρχεται με την ηλικία, χαρακτηρίζεται συχνά από θολότητα που εμφανίζεται στην κόρη του ματιού. Επιπλέον, όσοι έχουν πιο σκούρα μάτια είναι πιο ευάλωτοι: Ο καταρράκτης είναι πιο συχνός σε αυτούς με σκούρα μάτια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Ophthalmology το 2000. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει για να αποφύγει τον καταρράκτη είναι να φοράει γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνουν έξω στο άμεσο ηλιακό φως. Οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λεύκη.

Η αυτοάνοση πάθηση λεύκη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της χρωστικής του δέρματος σε μπαλώματα, είναι λιγότερο διαδεδομένη στα άτομα με μπλε μάτια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2012. Αν και η μέση καυκάσια κατανομή του χρώματος των ματιών είναι 52% μπλε, 22% πράσινα ή φουντουκιά και 27% καφέ, το 27% από τους περίπου 3.000 ασθενείς με λεύκη που μελετήθηκαν είχαν μπλε μάτια, το 30% είχαν πράσινα ή φουντουκιά μάτια και το 43% είχαν καστανά. μάτια.

Οι γαλανομάτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

«Το μελάνωμα και η λεύκη φαίνονται σαν να είναι αντίθετα», εξηγεί ο Spritz από γενετική άποψη. Για να αυξηθεί ο κίνδυνος μελανώματος, «τις ίδιες μεταβλητές που παρατηρήσαμε ως προστατευτικές για τη λεύκη». Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν την υπόθεση ότι η λεύκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τον υγιή ιστό. Τα άτομα με καστανά μάτια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη λεύκη λόγω μιας υπερδραστήριας ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει επίσης από το μελάνωμα, προσθέτει. Τα προστατευτικά γονίδια κατά της λεύκης και του μελανώματος μπορεί να σχετίζονται, αν και η φύση αυτής της σύνδεσης δεν είναι ακόμη κατανοητή.

Τα άτομα με σκούρα μάτια μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του ποτού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικόΠροσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές το 2001, όσοι έχουν μαύρα ή καστανά μάτια μπορεί να πίνουν λιγότερο συχνά από εκείνους με μπλε ή πράσινα μάτια. Τόσο οι γυναίκες κατάδικες όσο και ο γενικός πληθυσμός των κρατουμένων με φωτεινά μάτια φάνηκε να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπέθεσαν ότι τα άτομα με σκούρα μάτια θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις του αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί χρειάζονται χαμηλότερες δόσεις για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια.

μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των φωτεινών ματιών και της εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η AMD επηρεάζει τη θολή κεντρική όραση καταστρέφοντας την ωχρά κηλίδα, μια μικροσκοπική περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Μπορεί να ξεκινήσει ως θολούρα και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε κενές περιοχές. Εκτός από το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μερικών μικρών μελετών. Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες ήταν σε κάπως μικρή κλίμακα, ωστόσο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Η Bishop προσθέτει ότι οι Καυκάσιοι είναι πιο πιθανό να πάθουν AMD καθώς τείνουν να έχουν χλωμά μάτια, αλλά δεν γνωρίζει καμία μελέτη που να αποδεικνύει μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο.

Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από το διαφορετικό χρώμα των ματιών

Ο Grover τονίζει την ανάγκη να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα των ματιών . Μπορεί να είναι ένας δείκτης τόσο δευτερευόντων όσο και μεγάλων προβλημάτων υγείας. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους εξής:

1. Ένας μπλε ή λευκός δακτύλιος που εμφανίζεται στον κερατοειδή και θολώνει την όρασή σας.

Η συσσώρευση λιπιδίων, ή λίπους, στο μάτι οδηγεί σε γεροντίτιδα. Είναι κοινό στους ηλικιωμένους και σπάνια προκαλεί ζημιά, όπως εξηγεί ο Grover. Μπορεί, ωστόσο, να κάνει το χρώμα των ματιών σας να φαίνεται σβησμένο. Για παράδειγμα, ο Γκρόβερ θυμάται τους ασθενείς που έρχονταν στον παππού και τη γιαγιά τους, ανησυχώντας ότι τα καστανά μάτια τους έγιναν μπλε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τόσο τον οφθαλμίατρό σας όσο και τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης εάν εμφανίσετε αυτόν τον δακτύλιο, καθώς μπορεί να είναι δείκτης υπερβολικής χοληστερόλης.

2-Απώλεια μελάγχρωσης

Ορισμένες ασθένειες, λέει ο Grover, μπορεί να κάνουν τα μάτια σας να χάσουν σταδιακά το χρώμα τους. Το μελαγχρωματικό γλαύκωμα, στο οποίο η χρωστική της ίριδας φθείρεται και προκαλεί αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, είναι ένα παράδειγμα. Αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη: \”εάν εμφυτευτεί ένας φακός σε λανθασμένη θέση, μπορεί να προκαλέσει την απόρριψη χρωστικής στο μάτι\”, λέει ο Grover. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε συμπτώματα όπως φωτοστέφανα ή μειωμένη όραση, καθώς και οι δύο καταστάσεις είναι ιάσιμες.

3) Φακίδες στην ίριδα

Ο Grover ισχυρίζεται ότι η βλάβη στα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει φακίδες παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στο δέρμα. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή στο χρώμα των ματιών σας λόγω αυτών των μικρών καφέ κηλίδων στην ίριδά σας. Αθώος, αλλά ένας οφθαλμίατρος πρέπει να ρίξει μια ματιά. Οι σπίλοι της ίριδας είναι παρόμοιοι με τους σπίλους στην όψη, καθώς είναι σκούρες αναπτύξεις στο μάτι και δημιουργούνται από τα ίδια κύτταρα χρωστικής, που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Ακόμα κι αν τα περισσότερα είναι ασφαλή, αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιου να αποκτήσει καρκίνο του ματιού.

4. Το χρώμα του κόκκινου στη διάφανη ασπίδα ματιών

Η ραγοειδίτιδα είναι φλεγμονή της ραγοειδούς οδού του ματιού. Μολυσματικές ασθένειες όπως ο έρπητας ζωστήρας και οι αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος είναι επίσης πιθανοί πυροδοτητές. Σύμφωνα με τον Grover, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι το κοκκίνισμα του επιπεφυκότα (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει τα βλέφαρα). Αλλά αν η φλεγμονή κάνει την ίριδα σας να προσκολληθεί στον φακό σας, μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή και στο χρώμα των ματιών σας. Η ραγοειδίτιδα είναι μια δυνητικά τυφλή πάθηση, επομένως εάν έχετε ξαφνική ερυθρότητα ή αλλαγή στο χρώμα των ματιών, σε συνδυασμό με ευαισθησία στο φως, θολή όραση ή/και παρουσία «επιπλέοντων», θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

5a. Μαύρα μάτια

Μια αλλαγή στο χρώμα των ματιών μπορεί να συμβεί μετά από ένα χτύπημα στο μάτι εάν η ίριδα έχει καταστραφεί και ο ιστός έχει χαθεί. «Αν η βλάβη είναι αρκετά σοβαρή, η κόρη μπορεί να παραμείνει διευρυμένη», εξηγεί ο Silverstone. «Αυτό μπορεί να κάνει το μάτι να φαίνεται μαύρο». Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό για θεραπεία και για να αποκλείσετε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διεσταλμένες κόρες, όπως εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό.

6. Διακύμανση μεγέθους της κόρης ως πηγή διαφορετικού χρώματος ματιών

Εξαιρετικά σπάνια αυτή η διαταραχή επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά αντίθετα επηρεάζει κυρίως το ένα μάτι και τον περιβάλλοντα ιστό του. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν εγκεφαλική βλάβη, όγκους και τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Το ανομοιόμορφο μέγεθος της κόρης είναι ένα σύμπτωμα και μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι έχετε διάφορα χρωματιστά μάτια, όπως περιγράφεται από τον Grover.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top